start

Monday, March 8, 2021

Storfors; Engelska parken och Grekiskt tempel

 https://www.historiskaresor.se/resor/kultur/sveafurstar-och-storhogar-i-vendel---resa-med-svd-accent/
https://www.lansstyrelsen.se/uppsala/besoksmal/kulturmiljoer/byggnadsminnen/engelska-parken-i-soderfors-bruk.html

Grekiskt tempel och svenska ankare

Från Örbyhus beger vi oss norrut, en halvtimmes färd mot Söderfors som ligger vid Dalälven, på gränsen mellan Uppland och Gästrikland.
Söderfors bruk anlades år 1676 av Claes Depken i syfte att smida skeppsankare åt flottan. Depken adlades senare till Anckarström. Ankarsmedjan i slaggsten är idag museum. De vitkalkade smedsbostäderna, uppförda mellan 1750 och 1780, bildar en vacker entré till herrgården, som restes omkring 1690 och nu är restaurang och konferensanläggning. Söderfors är det enda av de stora uppländska bruken som än idag har en industriell produktion genom världens ledande snabbstålstillverkare, franska Erasteel.

Eftermiddagskaffe med hembakt kaffebröd till, serveras på Söderfors herrgård innan vi tar oss en promenad runt det välbevarade vallonbruket. Vår sista anhalt på resan är Söderfors stolthet - Engelska parken - ståtligt belägen vid Dalälven. Parken påbörjades 1784 av Adolf Ulric Grill, som fått idén under sina resor till England, där han hade studerat engelska parkanläggningar.
Ett förbryllande inslag kan tyckas vara det grekiska templet, uppfört 1797 efter förebild av Theseustemplet i Athen. År 1803 reparerades templet under ledning av arkitekten Gustaf af Sillén. De tidigare pelarna av trä ersattes med kolonner, murade i tegel och putsade, vilket bidrog till byggnadens varaktighet.

Vendel och båtgravar

http://vendeldagen.se/batgravarna/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vendeltiden




Om du ska turista i Uppland kan det verkligen rekommenderas att besöka Vendels socken. Denna socken ligger i den södra delen av Tierps kommun. Vendel har en mycket intressant historia som sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden.

I slutet av 1800-talet beslutade man sig för att kyrkogården vid Vendels kyrka skulle utvidgas. I samband med det fann man ett fält med inte mindre än 14 båtgravar. I dessa gravar hade den döde fått med sig det mesta man kunde tänkas behöva i ett liv på andra sidan. Bland de fynd man gjorde fanns bland annat en- och tvåeggade svärd, sköldar, hjälmar, spjut och pilar. Förutom vapen och krigsutrustning fann man spelbrickor, glasbägare, hästbetsel och diverse redskap. En bit ifrån båten fanns bevis på att man hade offrat ägarens husdjur efter dennes död, både hästar och hundar.

Båtarna som den döde begravdes i var mellan sju och nio meter långa. Man kan tro att de brände båtarna, men så var inte fallet. Istället grävde man över båtarna och gjorde stora högar. En intressant iakttagelse är att dessa gravar har stora likheter med båtgravar i Sutton Hoo i sydöstra England. De är såpass lika att man antar att människorna kände varandra.

Vendeltiden har fått sitt namn tack vare fynden i Vendel. Tiden följer efter vikingatiden och sträcker sig över åren 550 e. Kr till 793 e. Kr. Det är således den yngre järnåldern som gör sig påmind i de fynd man påträffat, och de betraktas som de mest betydande i mellersta Sverige.

Förutom båtgravfältet är Vendel, känt för sin 700 år gamla kyrka med väggmålningar från medeltiden. Där finns också den så kallade Ottarshögen, som enligt folktro är kung Ottars grav. Ottarshögen är sex meter hög och 37 meter i diameter, således väldigt stor.

Den som planerar ett besök i Vendels socken och är intresserad av historia kommer att bli mer än nöjd. Utöver det är miljön idyllisk, så stället passar även för en skön utflykt en ledig dag.

Mellan Uppsala och Tierp, vid Vendels kyrka, Örbyhus